Gemiddelde Beoordelingsscore: (9.4/10)
Email: info@kluiszorg.nl Tel: 0342-422239
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Kluis certificaten? voor een inbraakwerende kluis

Introductie

Een gecertificeerde kluis is een geteste kluis. Een kluis voorzien van een certificaat is een gecertificeerde kluis die gebouwd is volgens een EN norm,  opgesteld door de kluizenbranche en verzekeraars.
In deze EN norm staat omschreven waaraan een gecertificeerde kluis moet voldoen wat betreft gebruikte materialen, diktes van inbraakwerende constructies en toegepaste slot.
Dit klinkt natuurlijk leuk, maar zonder controle heeft u geen zekerheid dat een fabrikant niet sjoemelt met de norm. Daarom wordt het kluis certificaat niet door de fabrikant afgegeven maar door een onafhankelijk test instituut. De kluizen worden dus echt getest en dan voorzien van het juiste certificaat.
Binnen de EN norm zijn verschillende niveaus in inbraakwerendheid gemaakt, deze worden door de verzekeraars gebruikt voor dekking van of/en geld en kostbaarheden.

EN 14450 inbraakwerende norm

Kluizen zijn een essentieel onderdeel van de beveiliging van uw persoonlijke en zakelijke bezittingen. Echter, zonder de juiste verankering, kan zelfs de meest robuuste kluis ondermijnd worden. Verankeren voorkomt dat dieven de hele kluis meenemen en biedt een extra laag bescherming tegen inbraak en ongeautoriseerde toegang.

Typen Verankering

De EN 14450 norm is opgesteld voor kluizen die in een privé situatie (bewoond pand) gebruikt kunnen worden.
Hierbij wordt uit gegaan dat de waarde die in de kluis ligt niet al te hoog is. Om de kluis betaalbaar te houden voor de consument zijn de constructie eisen niet zo hoog als bij de EN 1143-1 norm.
Maar dat neemt niet weg dat de inbraakwerendheid toch een gemiddelde inbreker buiten de (kluis) deur houdt. Wordt er echter zwaar gereedschap toegepast, ja, dan zal hij wel bezwijken.
Er zijn twee niveaus binnen de EN 14450 norm: Securitylevel 1 (S1 genoemd) en securitylevel 2 (S2)

EN 1143-1 inbraakwerende norm

De EN 1143-1 norm is een zware norm, kluizen die aan deze norm willen voldoen worden met zwaardere gereedschappen “aangevallen”.
De fabrikant moet dan ook ingenieuze constructies toepassen in de kluis om de norm te halen, wat de kluizen zwaarder/sterker maakt en de prijs opdrijft.
Binnen de EN 1143-1 zijn meerdere niveaus, wat inhoud dat er per niveau verschil in inbraakwerendheid is.
De niveaus worden aangegeven in: Grade I t/m VI of Euroklasse 1 t/m 6
Wij gebruiken de term Grade op de site, maar Euroklasse is het zelfde.

certificaat verzekering

De verzekering

Als u de inhoud van uw kluis wilt verzekeren wil de verzekeraar natuurlijk wel de zekerheid dat de kluis in staat is dit adequaat te doen.
Daarom zijn de certificaten die de kluis heeft van belang voor de verzekeraar, hieraan kan hij zien of de waarde overeen komt met de inbraakwerendheid van de kluis.
Stel u wilt u horloge verzekeren tegen diefstal, dan zal de verzekeraar de eis stellen dat de “waarde indicatie berging” van de kluis voldoet aan de verzekerde waarde van uw horloge.
Dus bij een gecertificeerde kluis kunt u de inhoud van uw kluis verzekeren, heeft de kluis geen certificaat, of een te laag certificaat dan zult u een kluis moeten aanschaffen die wel voldoet.

De normering voor dekking van geld of/en kostbaarheden:

EN 14450 norm Dekking contant geld: Dekking kostbaarheden:
Securitylevel 1 € 2.500 € 5.000
Securitylevel 2 € 5.000 € 9.000

 

EN 1143 -1 norm Dekking contant geld: Dekking kostbaarheden:
Grade 0 € 7.000 € 14.000
Grade I € 10.000 € 20.000
Grade II € 25.000 € 50.000
Grade III € 45.000 € 90.000
Grade IV € 75.000 € 150.000
Grade V € 125.000 € 250.000
Grade VI € 250.000 € 500.000
altijd i.o.m. verzekeraar altijd i.o.m. verzekeraar

 

Aanvullende eis: Gecertificeerde verankering!

De verzekeraar stelt als belangrijke eis dat de verankering bij kluizen met een gewicht onder de 1000 KG altijd uitgevoerd moet worden door een erkend verankeraar.
Hierbij moet een verankerings certificaat of specifieke vermelding op de factuur getoond kunnen worden.
Kluiskopen.nl en Kluiszorg Nederland zijn erkende verankeraars.