Gemiddelde Beoordelingsscore: (9.4/10)
Email: info@kluiszorg.nl Tel: 0342-422239
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

De juiste kluis kopen?


De juiste kluis kopen?

Hoe kunt u de de juiste kluis kopen? Het is een slim idee om een gecertificeerde kluis te kopen! Met een goede gecertificeerde kluis creëert  u een veilige opberg plek in huis.
Met een kluis in huis liggen uw waardevolle spullen veilig tegen ontvreemding door huisgenoten, zorgmedewerkers, de inbreker en ook voor brand.
Natuurlijk moet het dan niet een goedkoop kluisje van de bouwmarkt zijn, deze zijn echt niet bestand tegen een koevoet waar ook uw deur of raam onder bezweek.
Het is van belang dat als u een kluis koopt deze ook daadwerkelijk in staat is uw (emotioneel) kostbaarheden te beschermen tegen een inbreker en de hitte van een brand.

Wat zijn de belangrijkste aandachtspunten bij het kopen van een kluis

Bij het kopen van een kluis zijn de volgende punten uw aandacht waard:

  • Is de kluis gecertificeerd met een inbraakwerend certificaat, en is die voldoende hoog voor uw doeleinde
  • Is de kluis gecertificeerd met een brandwerend certificaat, en of u die nodig heeft ligt aan de situatie waar u kluis komt te staan
  • Voldoet het certificaat aan de inhoud van de kluis (W.I.B.: Waarde indicatie berging)
  • Welk type slot heeft uw voorkeur: sleutelslot of elektronisch slot
  • Waar heeft de kluis verankerings-gaten zitten: bodem of achterwand of beide
  • Waar plaats u de kluis in huis of bedrijfspand: zijn daar goede muren of vloeren van beton zonder leidingen
  • Plaats en verankert u de kluis zelf of laat u dat een specialist doen
  • Wilt u de kluis op een etage of in de kelder, is de trap voldoende sterk voor het gewicht van de kluis

Koop een kluis nooit in een opwelling, een kluis gaat lange tijd mee en de toekomst van u kan andere eisen stellen aan de kluis.
Koop daarom nooit de kluis te klein, kijk goed naar het formaat en het verschil tussen buitenmaat en binnenmaat van met name een brandwerende kluis.

Wat is een gecertificeerde kluis

een goede kluis is een gecertificeerde kluis. Er worden veel kluizen op het internet aangeboden zonder certificaat, zien er vaak best mooi (stoer) uit, maar bieden echt minimaal weerstand bij een inbraak poging.
Als een kluis voorzien is van een certificaat biedt dat de garantie dat er inbraakwerende maatregelen in de kluis zijn toegepast. De mate waarin dit is gebeurd verschilt per certificaat. Hoe hoger het certificaat hoe meer weerstand er geboden wordt bij een inbraak poging. De toegepaste materialen worden steeds dikker en in veel gevallen worden er ook blokkerende vallen aangebracht.
Een gecertificeerde kluis wordt ook daadwerkelijk getest door een onafhankelijk test instituut, zodat de kwaliteit gewaarborgd blijft. Lees hier meer over de kluis certificaten

De inhoud van een kluis verzekeren?

U kunt de inhoud van een kluis verzekeren, dit kan alleen met een gecertificeerde kluis.
Op basis van het certificaat heeft de verzekeraar daar een W.I.B. Waarde indicatie berging aan gehangen, dat komt er op neer dat de verzekeraar tot een bepaald bedrag wil gaan voor geld en kostbaarheden bij een certificaat.
Een geteste kluis krijgt op basis van zijn test uitslag een certificaat volgens de Europese norm EN 1143-1 en dan zijn daarin verschillende niveaus, grade genoemd.
Er is ook een norm EN 14450, dit is voor de lichtere privékluizen dit is een beduidend minder strenge norm:

In nov. 1996 heeft de CEN, in opdracht van de kluizenbranche en verzekeraars, de officiële testnorm EN 1143-1 vastgelegd voor inbraakwerende kasten.
Kort samengevat: hoe hoger de inbraakweerstand, hoe beter de kluis of brandkast bestand is tegen inbraak pogingen. Hieronder ziet u een overzicht van de verzekeringsdekkingen in Nederland.

Euronormering Contant geld Kostbaarheden
EN 14450
S 1  € 2.500,-  € 5.000,-
S 2  € 5.000,-  € 9.000,-
EN 1143-1
Grade 0  € 7.000,-  € 14.000,-
Grade I  € 10.000,-  € 20.000,-
Grade II  € 25.000,-  € 50.000,-
Grade III  € 45.000,-  € 90.000,-
Grade IV  € 75.000,-  € 150.000,-
Grade V  € 125.000,-  € 250.000,-
Grade VI  € 250.000,-  € 500.000,-

Stel u heeft een horloge gekocht met een waarde van 23.000,- en wilt deze verzekeren, dan zal de verzekeraar u een kostbaarheden verzekering aanbieden.
Een van de eisen zal dan zijn een gecertificeerde kluis voor het opbergen van het horloge als u het niet draagt. In dit geval zal de verzekeraar dan een kluis eisen met de volgende certificering: EN 1143-1 Grade II.
Bedenk dan wel dat als u nog een sieraad koopt en het totaal oploopt tot boven de € 50.000,- de verzekeraar een EN 1143-1 Grade III zal eisen.

Een brandwerende kluis kopen

Natuurlijk kunt u ook kluizen (brandkasten) kopen als u het alleen van belang vind dat uw spullen beschermt moeten worden tegen brand.
Deze brandkasten hebben een certificaat getest op het buitenhouden van de hitte van een brand binnen een bepaalde tijd.
Zo zijn er brandwerende certificaten voor papier en voor digitale media dragers (dvd, cassettes en USB sticks).

Data kluizen zijn er voor bescherming van media dragers, bij deze kluizen mag de binnentemperatuur maar een maximum van 52 graden halen.
Bij brandwerende kluizen voor papier mag de binnen temperatuur wel oplopen tot 177 graden.

 

Certificering volgens EN 1047-1  Toelichting  Max temp
S 60 P 1 uur voor papier 177 °C
S 120 P 2 uur voor papier 177 °C
S 60 DIS 1 uur voor datadragers 30 °C
S 120 DIS 2 uur voor datadragers 30 °C

Iedere brandkast wat getest is volgens de norm EN 1047-1 wordt binnen de EU altijd geaccepteerd door de verzekeringsmaatschappijen. Het niveau van de bescherming (de waarde indicatie) is afhankelijk van de Euroklasse / Grade.  De norm EN 1047-1 is dé ultieme test voor maximale bescherming van je waardevolle spullen. 

BRANDWERENDHEID VOLGENS DE NORM EN 15659 BG

Deze norm is minder veeleisend dan de eerdergenoemde norm volgens EN 1047-1.
Deze normering kent twee testen, welke beide gericht zijn op het beschermen van papier. De te certificeren kluis wordt gedurende 30 of 60 minuten verhit tot 840 graden, in tegenstelling tot 1080 graden bij de eerdergenoemde normering. Een valproef is geen onderdeel van deze certificering.

  • LFS 30 P: Beschermd gedurende 30 minuten voor papier
  • LFS 60 P: Beschermd gedurende 60 minuten voor papier

Overigens staat LFS voor Light Fire Storage

Inbraak- en brandwerende kluizen

En dan is er nog de combinatie van beide certificaten! Dit is de meeste verkochte kluis.
De combinatie van een goede inbraakwerende kluis met een goede brandwering is de optimale vorm van beveiliging van uw waardevolle spullen.

 

Tot slot de verankering!

Het belangrijkste onderdeel van het kopen van een kluis. Dit stuk van het artikel had eigenlijk boven aan de lijst moeten staan.
Hoe lichter de kluis hoe belangrijker de verankering wordt. Als de kluis te dragen is door een sterk persoon kunt u ervan uitgaan dat de inbreker er ook mee weg kan lopen.
Daarbij is het een belangrijke eis van de verzekeraar, als u de inhoud van uw kluis wilt verzekeren, dat deze deugdelijk is verankert aan uw woning of bedrijfspand.
Dus bij het kopen van een kluis altijd van te voren goed bedenken waar u de kluis gaat plaatsen en verankeren.